Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vládní koalice překročila socialistický Rubikon

Současnou koaliční vládu jsem dlouho podporoval.  V každém okamžiku její existence, zmítané téměř permanentními krizemi, jsem se chlácholil myšlenkou, že alternativa oranžovo-rudé koalice ČSSD a KSČM je pro zem i pro každého z nás dramaticky horší, než reptání nad mnohdy spornými kroky pravicové vlády.

Dnešek nám ale ukázal, jak reálně vypadá ona pravověrná "vláda rozpočtové odpovědnosti". Je pro mě zcela neuvěřitelné, že premiér Nečas byl schopný připustit zcela fundamentální porušení volebního programu z roku 2010 (cituji z programu např. hesla: "jednoduché a nízké daně", "rovná daň z příjmů", "daně mají sloužit, nikoli trestat"). Stále ještě v šoku nad vyjednaným "koaličním kompromisem" se ptám, jestli ale současná vláda zůstává i "mou" vládou. Mám bohužel pocit, že už není.

Vládní ODS (důsledně prosím oddělujme "vládní" ODS a "obyčejné" členy) která získala v roce 2010 více než čtvrtinové zastoupení v Poslanecké sněmovně PČR s více než 20% hlasů, odplouvá ruku v ruce s kalouskovou TOP09 na zeleně-lidovecko-eurohvězdnaté kře někam k zářným zítřkům "vyrovnaných rozpočtů". Za sebou ale nechává toxickou katastrofu spálené země, kdy lidé nejenom že přestávají důvěřovat pravicovým stranám jako garantům ochrany vlastnických práv a ochráncům podnikavých a šikovných lidí, ale – a to je ještě horší – přestávají důvěřovat v demokratické parlamentní uspořádání jako takové.

Zavedení vyššího zdanění (27%) při příjmu nad 105 000 Kč je absolutní ohavností, odrazující pracovité lidi od vydělávání peněz. Aby toho nebylo málo, ministr Kalousek se toto zvýšení daní ještě opováží nazvat "solidárním příspěvkem", což je úplný výsměch všem, kteří tvrdě pracují. Doufám, že tento krok je pouze výsledkem jisté míry ekonomické "retardace" a nikoli podléhání nastupujícího paradigmatu svaté války holešovské ulice, že podnikání je nemorální loupež a kdo se stará sám o sebe, má za to být tvrdě potrestán.

Dalším šíleným bodem koaliční dohody je bezprecedentní prolomení horní hranice odvodů na zdravotní zabezpečení. Vysokopříjmové skupiny čerpají zdaleka nejméně zdravotní péče a nevidím tedy jediný důvod, proč by měly být penalizovány jen kvůli tomu, že ministru Kalouskovi nevychází číslíčka v Excelu.

Skvěle vypadá i plán na zdanění energie. Pokud budete používat k vytápění ne-plyn, budete zdaněni za znečišťování přírody. Pokud budete používat plyn, také budete zdaněni za znečišťování přírody. Sice asi o trochu méně, ale to už nehraje takovou roli.

O zvýšení DPH na 21% nebo rušení paušálů pro živnostníky ve světle "superpřínosných" projektů "Zelená úsporám", církevních restitucí a stamiliardových dotací na všechno je škoda psát.

Takovou míru politické retardace a ekonomického diletantství jsem vždy očekával u levicových vlád. Doufám, že si ministři uvědomují, že svými kroky si nezahrávají jen s existencí koalice, ale s důvěrou v celým politicko-hospodářským systémem jako takový. Místo zjednodušování podnikání, motivace pracovat, rušení šílených dotací, výrazné konsolidace systému vyplácení sociálních dávek a paušálních škrtů na výdajové straně rozpočtu se vláda neustále zabývá jen metodami, jak zvyšovat příjmy. To, že ono zvýšení bude zřejmě pouhou iluzí, protože lidé prostě nejsou úplně hloupí, je věc, kterou zřejmě vládní představitelé nejsou schopni domyslet.

Autor: Ivo Strejček | úterý 10.4.2012 19:55 | karma článku: 33,29 | přečteno: 2145x
  • Další články autora

Ivo Strejček

JFK: 50 let poté

Přesně před padesáti lety, 22. 11. 1963, projížděla kolona amerického prezidenta Johna F. Kennedyho centrem Dallasu. Tisíce lidí, které stály to odpoledne v ulicích, přišly s nadšením byť jen na malý okamžik zahlédnout nejmladší hlavu státu v historii USA. Při průjezdu otevřené limuzíny s prezidentským párem po Dealey Plaza padly tři výstřely z kulovnice levicového extremisty. Amerika se za zvuku ticha zastavila.

22.11.2013 v 11:05 | Karma: 10,55 | Přečteno: 405x | Ekonomika

Ivo Strejček

Stroje berou práci. Rozbijme stroje!

Myslel jsem si, že po dlouhé předvolební kampani, která člověka již po několik týdnů bohatě zásobuje každodenní dávkou ekonomických bizarností, jsem už relativně netečný ke zprávám v českých médiích. Přecenil jsem ale sílu své vůle. Rozhovor ekonoma z CERGE-EI Filipa Pertolda „Na technologickou revoluci nejvíce doplácí střední třída“[1] publikovaném 23. 10. 2013 mne ale trochu zvedl ze židle.

23.10.2013 v 13:02 | Karma: 40,41 | Přečteno: 4955x | Ekonomika

Ivo Strejček

Česká státní socialistická banka

Období několika týdnů před každým volebním kláním je vždy pestré na spoustu bizarních návrhů, kterými se politické strany pokoušejí legální formou uplatit voliče, aby získaly jejich volební hlas.

10.9.2013 v 10:21 | Karma: 25,91 | Přečteno: 848x | Ekonomika

Ivo Strejček

Perverznost evropského práva

Dnes vynesl norský soud rozsudek nad masovým vrahem Breivikem. Za vraždu 77 lidí mu dal jen 21 let vězení. S tímto rozsudkem nelze polemizovat, ale je další výpovědí nejen o hluboké krizi evropského práva, ale evropské společnosti jako celku.

24.8.2012 v 11:31 | Karma: 34,54 | Přečteno: 2386x | Politika

Ivo Strejček

Zvyšování DPH považuji za pitomost! Jsem proto debil?

Dnes ráno jsem byl panem premiérem Nečasem nepřímo označen za debila. Na otázku Lidových novin, zda po odmítnutí návrhu na zvýšení DPH v Senátu stáhne tento návrh ze stolu, dle LN odpověděl:

17.8.2012 v 11:37 | Karma: 37,86 | Přečteno: 2339x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4604x
Student ekonomie na Národohospodářské fakultě VŠE a ředitel Institutu pro studium ekonomiky a politiky

(www.isep.cz, Facebook: http://www.facebook.com/isep.cz)

Seznam rubrik