Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politici a oslíček Otřes se

Každý přibližně víme, kolik peněz odvádíme ze své mzdy na sociálním a zdravotním pojištění a dani z příjmu. Málokdo by ale dokázal vyčíslit, kolik měsíčně odvede na různých skrytých daních a poplatcích.

Po večeři v restauraci zpravidla nekontrolujeme, jakou část ceny steaku s hranolkami restauratér odvedl do státní kasy. U stojanů na benzínkách většinou nepropočítáváme, o kolik by mohl být litr naturalu levnější, kdyby nám jej neprodražovala spotřební daň. V hospodě u piva nevedeme debatu o tom, kolik úředníků nebo učitelů naše spotřeba alkoholu zaplatí.

V době nástupu dluhové krize eurozóny a „sanace“ veřejných rozpočtů po hospodářské krizi bychom si ale účtenky měli začít kontrolovat čím dál častěji!

Během hospodářské krize minulých let se skryté deficitní pukliny ve veřejných financích ze dne na den staly propastmi, se kterými je potřeba něco rychle dělat. Je s podivem, že se drtivá většina politiků nepoučila z vývoje v Řecku, Portugalsku, Irsku, Maďarsku a dalších státech, balancujících nad bankrotovou propastí kvůli neuvážlivému rozhazování. Místo škrtání ve výdajích „rozežraného“ státu se dnes vlády většinou snaží vyhnat čerta ďáblem – tedy zasypáváním deficitních propastí stále novými výdaji, „aby se kola ekonomiky opět roztočila“.

Kde ale na výdaje vzít peníze, když by občan těžce nesl zvyšování už dnes vysokých daní z práce? Někteří vykukové z řad zákonodárců a zastupitelů mají jednoduché řešení – pojďme poplatníka zdanit tak, aby to neměl na očích a moc ho to tedy na první pohled nebolelo. Jako nástroj zbabělého maskovaného zdanění proto existuje DPH, spotřební daně, různé majetkové daně, nebo správní a obecní poplatky.

Právě v obdobích, kdy se veřejným rozpočtům nedostává peněz, najednou vidíme překotnou snahu politiků o veřejné blaho a starání se o naše dobro zdaňováním „špatných a nemravných věcí“, nebo prostě bezostyšné uvalení daňové povinnosti na poplatníka, aniž by se vůbec trápili nějakým zdůvodňováním.

Politikům začne z ničeho nic záležet na našem jídelníčku (pojďme zdanit alkohol, hamburgery a sladké nápoje a sveďme to na narůstající obezitu populace), rozhodnou se zdanit bankovní transakce (není přece horších lidí, než kořistnických podnikatelů a bankéřů) nebo se z nich stanou hlasatelé zelené ideologie (firmy mají pořád dost peněz, pojďme jim zdanit emise a výrobu). V Itálii dokonce došli politici tak daleko, že v rámci boje s rozpočtovými dírami hodlají zdanit i mafií ovládanou prostituci.

V Česku se stává specifickým příkladem rýžování peněz i starosty tak oblíbené měření rychlosti v obci, kdy v některých městech jsou řidiči předmětem vyslovené buzerace strážníky, aby si pan starosta mohl přestřihnout nějakou tu pásku na „obecně prospěšné akci“ a nechal se u toho vyfotit do obecních novin.

Jako výhodný nástroj k posílení příjmové strany obecních rozpočtů se využívá i daň z nemovitosti a obecní poplatky, jejichž výše roste úměrně s tím, jak moc se město nebo obec angažují v kultuře, sportu a jiných podnikatelských činnostech.

Na celostátní úrovni se můžeme smát nad parlamentními machinacemi s návrhy na změnu DPH, které je normálnímu občanovi také poměrně skryté. Pod záminkami důchodové reformy a vytváření prostoru pro soudružskou pomoc bankrotem ohroženým státům Eurozóny musí daň z přidané hodnoty podle ministra Kalouska vzrůst. To, že kvůli udržování bohatých státních výdajů podraží většina statků a služeb na trhu, už nikoho moc nezajímá – občan má přece peněz dost a redukovat počty úředníků je nepopulární.

Chceme-li vyrovnané rozpočty a alespoň zafixování aktuální míry zadlužení nás - budoucích generací, hra na „oslíčku, otřes se“ není tou pravou cestou. Daňový poplatník totiž není nevyčerpatelný oslíček jako v pohádkách a pouze zásadní redukční dieta veřejných rozpočtů na všech úrovních a tvrdé systémové reformy mohou zabezpečit, že na namydlené dluhové skluzavce začneme zvolna brzdit!

Autor: Ivo Strejček | pondělí 5.9.2011 14:48 | karma článku: 23,80 | přečteno: 1386x
  • Další články autora

Ivo Strejček

JFK: 50 let poté

Přesně před padesáti lety, 22. 11. 1963, projížděla kolona amerického prezidenta Johna F. Kennedyho centrem Dallasu. Tisíce lidí, které stály to odpoledne v ulicích, přišly s nadšením byť jen na malý okamžik zahlédnout nejmladší hlavu státu v historii USA. Při průjezdu otevřené limuzíny s prezidentským párem po Dealey Plaza padly tři výstřely z kulovnice levicového extremisty. Amerika se za zvuku ticha zastavila.

22.11.2013 v 11:05 | Karma: 10,55 | Přečteno: 405x | Ekonomika

Ivo Strejček

Stroje berou práci. Rozbijme stroje!

Myslel jsem si, že po dlouhé předvolební kampani, která člověka již po několik týdnů bohatě zásobuje každodenní dávkou ekonomických bizarností, jsem už relativně netečný ke zprávám v českých médiích. Přecenil jsem ale sílu své vůle. Rozhovor ekonoma z CERGE-EI Filipa Pertolda „Na technologickou revoluci nejvíce doplácí střední třída“[1] publikovaném 23. 10. 2013 mne ale trochu zvedl ze židle.

23.10.2013 v 13:02 | Karma: 40,41 | Přečteno: 4955x | Ekonomika

Ivo Strejček

Česká státní socialistická banka

Období několika týdnů před každým volebním kláním je vždy pestré na spoustu bizarních návrhů, kterými se politické strany pokoušejí legální formou uplatit voliče, aby získaly jejich volební hlas.

10.9.2013 v 10:21 | Karma: 25,91 | Přečteno: 848x | Ekonomika

Ivo Strejček

Perverznost evropského práva

Dnes vynesl norský soud rozsudek nad masovým vrahem Breivikem. Za vraždu 77 lidí mu dal jen 21 let vězení. S tímto rozsudkem nelze polemizovat, ale je další výpovědí nejen o hluboké krizi evropského práva, ale evropské společnosti jako celku.

24.8.2012 v 11:31 | Karma: 34,54 | Přečteno: 2386x | Politika

Ivo Strejček

Zvyšování DPH považuji za pitomost! Jsem proto debil?

Dnes ráno jsem byl panem premiérem Nečasem nepřímo označen za debila. Na otázku Lidových novin, zda po odmítnutí návrhu na zvýšení DPH v Senátu stáhne tento návrh ze stolu, dle LN odpověděl:

17.8.2012 v 11:37 | Karma: 37,86 | Přečteno: 2339x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily dva lidi

24. dubna 2024  8:33

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy a...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4604x
Student ekonomie na Národohospodářské fakultě VŠE a ředitel Institutu pro studium ekonomiky a politiky

(www.isep.cz, Facebook: http://www.facebook.com/isep.cz)

Seznam rubrik