Nefundamentální přístup k záchodové míse

8. 08. 2011 10:57:49
Síť stok a kanalizací je jedinou sociální sítí, kterou využívá téměř kompletních 100% české populace. Účet na Facebooku má přitom „pouze“ každý pátý Čech. I přes toto působivé zjištění nedostává toaletní síť adekvátní mediální a společenský prostor. Stalo se módním věnovat se „zeleným“ či jinak barevným tématům, „hnědá“ témata ale nikomu moc nevoní. Obejít se přitom bez Facebooku a solární elektrárny bez větších potíží jde. Přežít bez toalety se splachováním, kterážto je nepostradatelným komplementem k stoce, a nebýt společností ostrakizován, v dnešní době díkybohu už moc nejde.

Toalety plnily v historii důležitou roli. Málokdo ví, že první použití splachovacích prazáchodů bylo popsáno při vykopávkách neolitické vesnice na Orknejích (zhruba 3000 let př. Kr.), kde přesměrovaná řeka do důmyslného kanalizačního systému odváděla odpad pryč. Ve starověkém Římě sloužily veřejné latríny ke sdružování občanů, kteří košatě debatovali nad situací v impériu a řešili tíživá filosofická témata. V druhé polovině 2. tisíciletí podnítily vynálezy v systému splachování řadu aplikací ve větším měřítku na továrních strojích, nebo na lodích a v dopravě. Splachovací záchody ale stále byly luxusem, který si mohlo dovolit jen pár vyvolených.

Neortodoxní pozorovatel by mohl říct, že kanalizace a toalety dokonce stály u zrodu moderní industriální společnosti a byly jedním z motorů průmyslové revoluce a rapidního ekonomického růstu v Evropě. Skokové zlepšení hygienických poměrů po boomu splachovacích záchodů zušlechťovalo i lidský kapitál, protože lidé méně trpěli nemocemi a infekcemi a mohli věnovat více času přemýšlení či četbě. Úžasná lidská inteligence postupující po malých inovačních krůčcích nás mechanismem pokusu a omylu dovedla až k dnešním moderním systémům, které se už o téměř vše postarají za nás.

Byť to někomu nemusí přímo „vonět pod vousy“, odvětví „hnědého“ byznysu se nemalým dílem podílí na zaměstnanosti a produktu země. Jen si představte, kolik lidí asi vstupuje do některé z fází výrobního procesu obyčejné záchodové mísy. A to se nebavíme o mýdlech, papíru a jiných toaletních potřebách a nespočtu dalších komponentů a věcí, které na oné místnosti každodenně používáme. Navíc z daní, které tyto firmy odvádí jsou placeni mimo jiné učitelé, lékaři nebo úředníci.

Zajímavý je i efekt toalet na naše (nejen) ekonomické chování. Příjemné prostředí záchodů se může promítnout do zvýšení produktivity práce zaměstnanců, nebo věrnosti a spokojenosti zákazníků. Ti se mohou po návštěvě pěkných záchodů cítit svěžejší a bezpochyby méně stresovaní a napnutí. Zaměstnanci na pracovišti jsou potom schopní odvádět lepší výkony a zákazníci utratit v obchodě či restauraci víc peněz a častěji se vracet. Mimochodem, na podnikatelském půdorysu „obecně známá solidní kvalita jídla + čisté záchody“ (což byl v Americe poloviny 20. století překvapivě novátorský přístup) vznikla síť restauraci McDonald’s, jakožto rychlá alternativa restaurací u dálnic a silnic, jejichž kvalita si ne vždy zasloužila hvězdičku Michelin.

V době vypjatého boje o záchranu planety se ukázalo, že když na toaletách hraje hudba, lidé mají tendenci méně splachovat, aby nerušili kulturní vjemy své a svých kolegů, čímž dochází k nezanedbatelným úsporám vody. Naopak v Brazílii k úsporám vody postrkovalo jedno ekohnutí své spoluobčany kampaní „Pee in shower, save the Earth“. Podle zprávy aktivistů by mohl každý z nás ušetřit nahrazením toalety sprchou až 12 litrů vody denně. A to přece za tu změnu (a drahou kampaň) stojí, no ne?

Byť by to asi nikdo neřekl, toaletní papír nemusí plnit pouze svoji primární roli, ke které byl stvořen. Může být dokonce významným indikátorem kondice hospodářství. Stejně jako zkracování dámských sukní a zužování pánských vázanek napovídá o pozitivním rostoucím trendu na trzích, snižování počtu vrstev toaletního papíru na záchodech svědčí podle studií o pravém opaku. Pokud tedy narazíte v kabince na tenký papír problematické kvality, s ekonomikou to zřejmě jde z kopce.

Obrovský vědecký potenciál záchodových témat demonstruje i debata o řešení kardinálního problému soužití mezi mužem a ženou - jaká je optimální strategie zvedání prkénka, aby užitek obou partnerů byl maximalizován. Společenská norma „nechávat prkénko dole“ (která podle mého názoru vznikla nekonsensuálně diktátem žen) je v totiž praxi často porušována, což přináší náklady sníženého užitku ze vztahu při partnerských třenicích. Po aplikování sofistikovaných modelů a použití velmi složité matematiky přišli herní teoretici (jen pro ujasnění: teorie her je matematická disciplína, která nemá nic společného s Člověče, nezlob se) s nejefektivnější strategií „muž ráno nechá prkénko nahoře a večer jej položí“. Věřím, že tato pro někoho zajisté přelomová informace zachrání nejedno manželství.

O tak širokém tématu, jakým „toaletní ekonomie“ je, by klidně mohla být napsána celá kniha. Bohužel už mi na to ale dochází papír. Doufám, že vás můj dnešní blog moc nepobouřil a v letním prázdninovém čase popíchl k přemýšlení skryté logice věcí, které nám přijdou tak běžné, že si jich normálně ani nevšímáme.

Autor: Ivo Strejček | pondělí 8.8.2011 10:57 | karma článku: 17.05 | přečteno: 1365x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 25.91 | Přečteno: 548 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 914 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1596 | Diskuse
Počet článků 34 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4604
Student ekonomie na Národohospodářské fakultě VŠE a ředitel Institutu pro studium ekonomiky a politiky (www.isep.cz, Facebook: http://www.facebook.com/isep.cz)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...