Ivo Strejček

Vládní koalice překročila socialistický Rubikon

10. 04. 2012 19:55:56
Současnou koaliční vládu jsem dlouho podporoval. V každém okamžiku její existence, zmítané téměř permanentními krizemi, jsem se chlácholil myšlenkou, že alternativa oranžovo-rudé koalice ČSSD a KSČM je pro zem i pro každého z nás dramaticky horší, než reptání nad mnohdy spornými kroky pravicové vlády.

Dnešek nám ale ukázal, jak reálně vypadá ona pravověrná "vláda rozpočtové odpovědnosti". Je pro mě zcela neuvěřitelné, že premiér Nečas byl schopný připustit zcela fundamentální porušení volebního programu z roku 2010 (cituji z programu např. hesla: "jednoduché a nízké daně", "rovná daň z příjmů", "daně mají sloužit, nikoli trestat"). Stále ještě v šoku nad vyjednaným "koaličním kompromisem" se ptám, jestli ale současná vláda zůstává i "mou" vládou. Mám bohužel pocit, že už není.

Vládní ODS (důsledně prosím oddělujme "vládní" ODS a "obyčejné" členy) která získala v roce 2010 více než čtvrtinové zastoupení v Poslanecké sněmovně PČR s více než 20% hlasů, odplouvá ruku v ruce s kalouskovou TOP09 na zeleně-lidovecko-eurohvězdnaté kře někam k zářným zítřkům "vyrovnaných rozpočtů". Za sebou ale nechává toxickou katastrofu spálené země, kdy lidé nejenom že přestávají důvěřovat pravicovým stranám jako garantům ochrany vlastnických práv a ochráncům podnikavých a šikovných lidí, ale – a to je ještě horší – přestávají důvěřovat v demokratické parlamentní uspořádání jako takové.

Zavedení vyššího zdanění (27%) při příjmu nad 105 000 Kč je absolutní ohavností, odrazující pracovité lidi od vydělávání peněz. Aby toho nebylo málo, ministr Kalousek se toto zvýšení daní ještě opováží nazvat "solidárním příspěvkem", což je úplný výsměch všem, kteří tvrdě pracují. Doufám, že tento krok je pouze výsledkem jisté míry ekonomické "retardace" a nikoli podléhání nastupujícího paradigmatu svaté války holešovské ulice, že podnikání je nemorální loupež a kdo se stará sám o sebe, má za to být tvrdě potrestán.

Dalším šíleným bodem koaliční dohody je bezprecedentní prolomení horní hranice odvodů na zdravotní zabezpečení. Vysokopříjmové skupiny čerpají zdaleka nejméně zdravotní péče a nevidím tedy jediný důvod, proč by měly být penalizovány jen kvůli tomu, že ministru Kalouskovi nevychází číslíčka v Excelu.

Skvěle vypadá i plán na zdanění energie. Pokud budete používat k vytápění ne-plyn, budete zdaněni za znečišťování přírody. Pokud budete používat plyn, také budete zdaněni za znečišťování přírody. Sice asi o trochu méně, ale to už nehraje takovou roli.

O zvýšení DPH na 21% nebo rušení paušálů pro živnostníky ve světle "superpřínosných" projektů "Zelená úsporám", církevních restitucí a stamiliardových dotací na všechno je škoda psát.

Takovou míru politické retardace a ekonomického diletantství jsem vždy očekával u levicových vlád. Doufám, že si ministři uvědomují, že svými kroky si nezahrávají jen s existencí koalice, ale s důvěrou v celým politicko-hospodářským systémem jako takový. Místo zjednodušování podnikání, motivace pracovat, rušení šílených dotací, výrazné konsolidace systému vyplácení sociálních dávek a paušálních škrtů na výdajové straně rozpočtu se vláda neustále zabývá jen metodami, jak zvyšovat příjmy. To, že ono zvýšení bude zřejmě pouhou iluzí, protože lidé prostě nejsou úplně hloupí, je věc, kterou zřejmě vládní představitelé nejsou schopni domyslet.

Autor: Ivo Strejček | karma: 33.29 | přečteno: 2145 ×
Poslední články autora