Ivo Strejček

Česká vláda dotahuje Harryho Pottera!

26. 01. 2012 10:26:08
Vláda odsouhlasila, že z peněz České národní banky zaplatíme platy italským a řeckým státním úředníkům, budeme spolufinancovat státní výdaje krachujících zemí a budeme platit jejich dluhy, které jsou výsledkem po léta nezodpovědné rozpočtové politiky.

Byť půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu (který bude v tomto vztahu fungovat jako „pračka peněz“ a bude legalizovat transakci, která by byla kdekoli jinde nelegální) zásadně nepodporuji, dokázal bych si představit, že po rozhodnutí vlády a nezávislém posouzení věci bankovní radou bychom opravdu peníze paní Lagardeové mohli do Washingtonu poslat. To by ale vyžadovalo korektní argumentaci pro podepření postoje vlády a ne ploché výroky, které jsme mohli od ministrů v posledních dnech slyšet.

Argument ministra Kalouska: „z evropských fondů čerpáme peníze, bylo by proto nemorální nepůjčit.“

Pan ministr financí si v tomto případě plete pomeranče s ananasem. Má pravdu v tom, že z fondů EU(!!) opravdu čerpáme peníze. Sice každý rok odvádíme nějakých 30mld z českých daní do Bruselu, ale čisté čerpání je pro nás pozitivní.

Tyto peníze, které nám přitékají na všelijaké projekty (od dálnic počínaje, strašidelnými hrady konče) jsou smluvně dány šestiletým rozpočtovým rámcem EU, aktuálně stanoveným na období 2007-2013.

Naopak smlouva o půjčce MMF je založená na absolutně jiném půdorysu a jejím předmětem je diametrálně odlišná věc. Půjčka nebude pro EU (od které dostáváme peníze), ale pro zadlužené země eurozóny, do které nepatříme a nemáme s ní institucionálně nic společného, protože nepoužíváme společnou měnu euro. Dávat do relace čerpání z EU a půjčku pro MMF->eurozónu je hrubá manipulace.

Jak by mohla korektní argumentace ministra Kalouska: „Peníze, které si vydělali čeští občané a české podniky tím, že vyváželi svoji produkci do zahraničí a pomáhali tak vybudovat devizové rezervy, nyní pošleme státům, které po desetiletí rozhazovali bez ohledu na důsledky. To mi přijde morální a nemám s tím žádný problém.“

Argument premiéra Nečase: „Jsme zdravý kus ve stádu proto, že máme peníze na půjčku.“

Pan premiér má pravdu, že jsme na tom relativně dobře (i kvůli tomu, že neplatíme eurem). V současné debatě se ale opomíná, že jsme spolu s Polskem jedinými státy z nově přistoupivších „východních“ zemí, které mohou na základě svého vztahu k MMF půjčku poskytnout. Navíc nikdo neříká, že tato půjčka bude tou poslední. Nedemokratické sestavení současné podoby půjčky vytváří do budoucna nebezpečný precedent, že za měsíc, až bude eurozóna v hlubších problémech, přijde člověk XY (do dubna Nicolas, do příštího roku Angela) a bude po nás chtít třeba dvojnásobnou částku na další sanaci úplně cizích dluhů.

Nebezpečí odčerpávání devizových rezerv (které se „válí“ někde na účtech ČNB a vláda zatím neměla páku na to, jak je „prošustrovat“) je zejména v tom, že zatímco jsou dnešní rezervy docela likvidní (struktura devizového portfolia se dá tedy velmi rychle změnit), uvázání jejich části do „termínovaného vkladu“ snižuje flexibilitu české ekonomiky jako celku reagovat na výkyvy na trzích. A že jsme jich v poslední době pár zažili!

Férový argument premiéra Nečase: „To, že na tom jsme dobře dává signál, že je v ČR odkud brát i do budoucna“.

Argument ministra Schwarzenberga: „nesmíme být na periferii EU, aby se s námi někdo vůbec bavil“.

To, že se debaty o půjčce účastníme, je samo o sobě výrazem naší účasti na dění v EU. Jestli jsme v integračním procesu už tak daleko, že názor nesouhlasu nás diskvalifikuje z dalšího dění, pak je v EU asi něco prohnilého. Heslo „jednota v rozmanitosti“ vyzdvihuje právě autonomní postoje jednotlivých států a automaticky neznamená, že má být „jednota v jednotě v Bruselu“, na kterou se pokouší někteří eurofilové zredukovat projekt EU.

Férový argument šéfa TOP09: „Mám rád Německo“.

Ale pořád nejsme na úplném dně! Číst komentáře o úžasnosti půjčky a poslouchat vyjádření ministrů, jejichž optimistické náladě bychom mohli s klidem udělit rating AAA, je pořád stejně o malý kousek lepší, něž poslední kapitola Harryho Pottera..to ale není moc pozitivní zjištění.

Autor: Ivo Strejček | karma: 22.83 | přečteno: 1189 ×
Poslední články autora