Klamající obchodníci, nebo hloupí zákazníci?

3. 10. 2011 16:15:20
V poslední době jsme mohli zaznamenat v médiích dva velké soudní spory, které zaplnily přední stránky našich médií. Prvním z nich byl výrok českého Ústavního soudu ohledně údajně "nepoctivého" uvádění průměrné spotřeby u aut jejich výrobci. Druhý byl gigantický proces s firmou Reebok kvůli jejich postavu tvarujícím botám. V obou případech "poškozená" strana získala rozhodnutím soudu kompenzaci.

Reklama je obchod s iluzí a je tudíž ze své podstaty klamavá. Jejím cílem je nás navnadit a říct, že bez propagovaného produktu nepřežijeme ani den. Každý přece chceme být bezpečnější na cestách do práce, mít hezčí košili, bělejší úsměv, nebo pevnější svaly.

Ať už je reklama jaká chce, každému racionálně smýšlejícímu jedinci je jasné, že sebebezpečnější auto nás při čelní srážce s náklaďákem nezachrání a dvacet let stará zažloutlá košile už jen těžko bude sněhobílá. Má proto cenu soudit se s výrobcem auta třeba v případě, že při autonehodě, kterou si řidič zaviní sám, ho "auto s pěti hvězdičkami v nárazových testech" nedostatečně ochránilo?

Když si paní koupí boty, které „o 28% zlepší posilování svalů nohou a hýždí,“ je to její soukromá volba. Pokud pak do práce jezdí autem a místo schodů používá výtah, nemůže se mizerným výsledkům a rozkypěné figuře divit. Když si někdo koupí výrobek, který z něj jako "mávnutím proutku" udělá kulturistu nebo modelku bez námahy, neexistence výsledků je jen a pouze výsledek hlouposti kupujících.

Stejný případ je i s českým řidičem-právníkem. Jak je známo, právníci jsou zpravidla pěkní vykukové (nic osobního). Tentokrát se tedy na drobnou retardaci při důvěře v manuál k vozidlu asi nelze odvolávat a jde jen o znásilnění práva k získání vlastního prospěchu. Očekávat, že auto bude mít při jízdě po zacpané Praze stejnou spotřebu jako při testech na Německé dálnici, je absolutně šílené. I přes to ale muž vysoudil slevu na autě a přidělal velké problémy prodejců, kteří ostudně "klamali" zákazníky.

Za soudními spory o "ochraně spotřebitele" a tažení proti "klamavé reklamě" je něco temnějšího. Z lidí se staly ovce bez vlastního názoru. Přestali přemýšlet o věcech a informacích. Přijímají to, co jim naservíruje přestávková pauza ve virtuálně krásné Ordinaci v růžové zahradě, bez jakéhokoli zpochybnění. A když potom dojedou na vlastní hloupost, právní systém je z toho dostane a prohlásí za oběti trhu a krvelačných kapitalistů. Svobodné lidské jednání se svými klady a zápory jako by neexistovalo.

Každý jsme se v životě několikrát napálili a měli bychom to brát jako poučení. Problém totiž není v "klamavé" reklamě, která nás chce ze své podstaty ovlivnit a prodat produkt. Problém je v hlupácích, kteří jí uvěří.

Autor: Ivo Strejček | pondělí 3.10.2011 16:15 | karma článku: 19.51 | přečteno: 1626x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 589 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.69 | Přečteno: 897 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.59 | Přečteno: 1535 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 34 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4604
Student ekonomie na Národohospodářské fakultě VŠE a ředitel Institutu pro studium ekonomiky a politiky (www.isep.cz, Facebook: http://www.facebook.com/isep.cz)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...