Sluneční stát kancléřky Merkelové

30. 05. 2011 12:11:40
Podle dnešního rozhodnutí vlády Spolkové republiky Německo se do roku 2022 náš západní soused hodlá vzdát výroby energie z jaderných elektráren. Toto rozhodnutí završuje dlouhodobou „zelenou“ debatu, která byla v posledních měsících excitovaná zejména neštěstím ve Fukušimě, po kterém Němci uzavřeli 8 ze svých 17 jaderných bloků. Rozhodnutí německé vlády klade otázku, zda je naše společnost vážně tak bohatá, že je ochotná se dobrovolně připravit o tak klíčový zdroj energie, kterým jádro je?

Energie z jádra je nejefektivnější a nejekologičtější metoda výroby energie, kterou člověk zatím objevil. Spoutání síly jaderné reakce vedlo k obrovskému technologickému a hospodářskému pokroku. Elektřina z jaderných elektráren nám každodenně usnadňuje a hlavně dramaticky zlevňuje život.

I přesto ale někteří lidé k jádru chovají nedůvěru. Pro politiky pak není nic jednoduššího, než využít předsudky občanů k jádru, umocňovat jejich strach a obětovat budoucí blahobyt státu na úkor výsledku voleb. Vítězi regulace jsou potom příležitostní podnikatelé, žijící z dotací a centrálně plánovaných cen, které zaplatí spotřebitel ve vyšší ceně a daňový poplatník v různých ekodaních, spotřebních daních, či DPH.

Německé rozhodnutí připravit se o levnou energii z vlastních zdrojů je o to víc překvapivější, že SRN je největším konzument energie v Evropě. Zvýšení ceny energií, ke kterému zřejmě dojde, ale bohužel nepostihne pouze německý průmysl a domácnosti. Energetické soustavy jsou Evropě propojené a trh je skoro dokonale konkurenční. Pro Německo, Francii nebo Českou republiku se vytváří jednotná cena (to je důvod, proč naši socialisté bez jakéhokoli pochopení věci nadávají, že máme vysoké ceny energie, která přitom na ČR skoro vůbec nezávisí). Snížení nabídky levné jaderné energie v Německu, tedy předpokládané zdražení elektřiny, se okamžitě promítne do ceny služeb a výrobků i u nás.

Honba za podivným „eko-blahobytem“ a „předběžnou opatrností“ dává Evropě žlutou kartu na globálních trzích. V době, kdy Indie a Čína staví jaderné elektrárny po desítkách, naši politici nám vlastně říkají „Jste příliš bohatí, zdražíme vám vše.“ Nedodávají bohužel, že v důsledku nekonkurenceschopnosti evropské produkce začnou podnikatelé, naprosto racionálně, přesouvat výroby do zemí s nižšími náklady, tedy mimo evropský prostor. Tím se u nás omezí poptávka po práci nejen v energeticky náročných odvětvích, jako je třeba pro ČR tak důležité strojírenství.

Z politického hlediska je uzavření elektráren legitimní cíl, který si najde svoje voliče. Z ekonomického hlediska je toto politické rozhodnutí, které se neopírá ani o elementární ekonomickou kalkulaci, odsouzeníhodné. Několik politiků dnešním rozhodnutím německé vlády vyměnilo (nejisté) pokračování svého vlivu na dalších pár let, za možný úpadek už dnes stagnující a zaostávající Evropy.

Politické experimenty stojící na chatrných kvazi ekonomických základech, jako je jednotná měna euro nebo boj s údajným globálním oteplováním, pouze odčerpávají peníze z peněženek daňových poplatníků (to je to, co je přímo vidět) a zároveň brzdí potenciální růst, kterého bychom mohli dosáhnout při nižší regulaci a vyšší svobodě naší společnosti (ten je neviditelný, jelikož k němu nikdy nedošlo). Evropský „sluneční stát“ ze snů dynamického dua Sarkozy-Merkelová určitě k ničemu dobrému nepovede.

Autor: Ivo Strejček | pondělí 30.5.2011 12:11 | karma článku: 32.64 | přečteno: 2534x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 23.74 | Přečteno: 415 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 913 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1590 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 34 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4604
Student ekonomie na Národohospodářské fakultě VŠE a ředitel Institutu pro studium ekonomiky a politiky (www.isep.cz, Facebook: http://www.facebook.com/isep.cz)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...