Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

“Lidé na křižovatce” aneb odboráři na magistrále

Stejně jako postavy budovatelského románu Marie Pujmanové mají i dnes, pro mě stále překvapivěji, určité skupiny spoluobčanů tendenci vymezovat se proti údajnému „kapitalistickému vykořisťování“ pracujících vrstev zaměstnavateli a pravicovou vládou. I proto svolali odboráři na sobotu 21. května protestní demonstraci do pražských ulic, s cílem prodebatovat si aktuální politickou a hospodářskou situaci uprostřed magistrály.

Odboráři i tentokrát vsadili na léty osvědčenou kaši lží a polopravd, kterou naservírují svému stádu oveček, kterých se do české metropole sjedou údajně desetitisíce. Starý známý recept strašení zlými kapitalisty doplňuje pořádná dávka nenávisti k „pravicové“ vládě a jejím údajně sociálně necitlivým reformám. Je přitom s podivem, že v době, kdy konkrétní podobu reforem nezná ani premiér, odboroví šéfové na DOS už všechno ví, pořádají demonstrace a vyhrožují stávkami.

Strašení odborových bafuňářů, že po zásahu vlády a parlamentu do pracovního práva budou lidé bez důvodu vyhazováni na chodník, je jako vždy mimo realitu. Už jen existence něčeho tak sporného, jako je pracovní právo, dává zaměstnancům v historii nevídanou ochranu před vyhazovem, i když se na pracovišti třeba fláká. Místo toho, aby si podnikatelé a zaměstnanci vyjednávali sami podmínky, za kterých jsou ochotni směnit práci a peníze, zákoník práce svojí regulací pokřivuje svobodnou směnu práce a mzdy.

Bylo by dobré, aby si mnozí odboráři uvědomili, svůj plat nevděčí svému géniu či jedinečnosti, ale podnikatelům, kteří do svých firem vložili za vysokého rizika nezdaru svůj majetek, čas a práci. Právě oni se musí každodenně starat, aby na konci měsíce přišla zaměstnancům mzda.

Podobně mimo jako s pracovním právem jsou odboráři i u své mantry – (a)sociálního systému a důchodové reformy. Přitom současný sociální systém v České republice je bezprecedentně spletitý a zaměstnanci jsou ti poslední, kdo by si měl v naší zemi na co stěžovat. Nikdy dříve se zaměstnanec nemohl více spolehnout na to, že se o něj postará někdo jiný. Zaměstnavatel a stát mu platí při nemoci, stát mu platí ve stáří, stát mu platí v nezaměstnanosti, stát mu platí dokonce i v zaměstnanosti.

Je možné, že pana Zavadila a velkou část zaměstnanců asi moc netrápí, kdo bude za 30 let platit průběžný systém důchodů podle návrhů ČMKOS. To totiž jen ti úspěšní, které by bylo nejlépe po socansku progresivně zdanit, abychom „došli sociálního smíru“. Tíha deficitů (nejen) sociálního systému totiž dopadne zejména na průměrné zaměstnance, za které si podnikatelé nebudou moci dovolit platit vysoké daně z práce, a budoucí důchodce, kterým jednoho krásného rána prostě nepřijde důchod. Bez brzkého a levného řešení budoucnosti penzí a celého sociálního a zdravotního systému si jen mydlíme schody pro pořádný let na ústa.

Nikdo nebere odborům právo projevit svůj názor –  naštěstí  žijeme ve svobodné zemi. Jenže neustále musíme mít na paměti výjevy ze zkrachovalé Argentiny přelomu tisíciletí, kde v obdobě televizní soutěže „Milionář“ bylo  hlavní výhrou pracovní místo. Pokud půjdeme dál cestou tvrdší regulace pracovních trhů a stále většího přerozdělování, můžeme se při současné ekonomické nestabilitě celosvětové ekonomiky ocitnout po boku Argentiny, Maďarska, Řecka nebo Portugalska dříve, než si stačíme onu hrozbu vůbec uvědomit.

Autor: Ivo Strejček | pátek 20.5.2011 12:35 | karma článku: 29,83 | přečteno: 1858x
  • Další články autora

Ivo Strejček

JFK: 50 let poté

Přesně před padesáti lety, 22. 11. 1963, projížděla kolona amerického prezidenta Johna F. Kennedyho centrem Dallasu. Tisíce lidí, které stály to odpoledne v ulicích, přišly s nadšením byť jen na malý okamžik zahlédnout nejmladší hlavu státu v historii USA. Při průjezdu otevřené limuzíny s prezidentským párem po Dealey Plaza padly tři výstřely z kulovnice levicového extremisty. Amerika se za zvuku ticha zastavila.

22.11.2013 v 11:05 | Karma: 10,55 | Přečteno: 405x | Ekonomika

Ivo Strejček

Stroje berou práci. Rozbijme stroje!

Myslel jsem si, že po dlouhé předvolební kampani, která člověka již po několik týdnů bohatě zásobuje každodenní dávkou ekonomických bizarností, jsem už relativně netečný ke zprávám v českých médiích. Přecenil jsem ale sílu své vůle. Rozhovor ekonoma z CERGE-EI Filipa Pertolda „Na technologickou revoluci nejvíce doplácí střední třída“[1] publikovaném 23. 10. 2013 mne ale trochu zvedl ze židle.

23.10.2013 v 13:02 | Karma: 40,41 | Přečteno: 4955x | Ekonomika

Ivo Strejček

Česká státní socialistická banka

Období několika týdnů před každým volebním kláním je vždy pestré na spoustu bizarních návrhů, kterými se politické strany pokoušejí legální formou uplatit voliče, aby získaly jejich volební hlas.

10.9.2013 v 10:21 | Karma: 25,91 | Přečteno: 848x | Ekonomika

Ivo Strejček

Perverznost evropského práva

Dnes vynesl norský soud rozsudek nad masovým vrahem Breivikem. Za vraždu 77 lidí mu dal jen 21 let vězení. S tímto rozsudkem nelze polemizovat, ale je další výpovědí nejen o hluboké krizi evropského práva, ale evropské společnosti jako celku.

24.8.2012 v 11:31 | Karma: 34,54 | Přečteno: 2386x | Politika

Ivo Strejček

Zvyšování DPH považuji za pitomost! Jsem proto debil?

Dnes ráno jsem byl panem premiérem Nečasem nepřímo označen za debila. Na otázku Lidových novin, zda po odmítnutí návrhu na zvýšení DPH v Senátu stáhne tento návrh ze stolu, dle LN odpověděl:

17.8.2012 v 11:37 | Karma: 37,86 | Přečteno: 2339x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4604x
Student ekonomie na Národohospodářské fakultě VŠE a ředitel Institutu pro studium ekonomiky a politiky

(www.isep.cz, Facebook: http://www.facebook.com/isep.cz)

Seznam rubrik