Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co by řekl Rumcajs na poplatky za popelnice?

Podle navrhované novely zákona o místních poplatcích by města měla dostat právo zvýšit poplatky za vyvážení komunálního odpadu. Je příznačné, že hrdými autory návrhu jsou poslanci za TOP09 a Starosty. Protože už řáholecký loupežník Rumcajs choval ke konšelům nedůvěru, popřemýšlejme, zda nás Starostové nechtějí tahat za nos a sledovat své vlastní zájmy.

Současná praxe platby za svoz odpadu nyní funguje jako dvousložková. První složka poplatku je fixní ve výši 250Kč. Druhá je variabilní se stropem také 250Kč a odvíjí se od výše reálných nákladů na odpadové služby. To, kolik občan nakonec zaplatí, rozhodují komunální politici na městských či obecních úřadech, protože mají právo formou vyhlášky měnit výši právě variabilní složky platby.

Navrhovaná novela zákona by měla mít dopad zejména na druhou část poplatku, která se odvíjí od reálných nákladů na odpadové služby. Ta by se mohla podle návrhu ztrojnásobit a zvednout až na 750Kč za osobu. Platí-li dnes čtyřčlenná rodina ročně za svoz popelnic 2 000Kč, po zásahu parlamentu se tato částka může navýšit až na 4 000 Kč za rok.

Z ekonomického hlediska bychom mohli být šťastní, že konečně dochází k omezování dotací a odklonu od takzvaných „veřejných služeb“. Je správné, aby každý z nás platil normální tržní cenu za vyvážení svých popelnic.

Ti bystřejší si ale okamžitě všimnou, že náklady a ceny, které si odpadové firmy fakturují, vůbec tržní nejsou. Města smlouvou s jednou firmou vytváří na trhu s odpady administrativní monopol, kdy si firma de facto nadiktuje (byť třeba formou výběrového řízení) svoji cenu, kterou smlouva zafixuje i na několik let dopředu.

Situace je výhodná pro všechny zúčastněné. Podnikatel v odpadech smlouvou s městem ztrácí riziko, že mu jednoho krásného rána kvalitnější a levnější konkurenční firma převezme zákazníky. Byrokratům systém nevadí a nemají sebemenší motivaci tlačit cenu dolů, nejde totiž o jeho peníze. Sami jistě uznáte, že o tržní ceně nemůže být v této situaci bez konkurence na trhu ani řeč a někdo si v takto regulovaném prostředí dobře namaže kapsu (nejen) z veřejných peněz.

V době, kdy socialisté napříč všemi politickými stranami považují za „veřejnou službu“ či „veřejný statek“ už skoro cokoli, je zvyšování poplatků dobrou metodou, jak nafouknout příjmy obecních rozpočtů, které se potom dají v „zájmu společnosti“ rozfofrovat. Místo toho, aby komunální politici dohlíželi, zda jsou opravené chodníky a svítí pouliční osvětlení, raději stříhají všelijaké pásky, pořádají ohňostroje, budují vodní ráje a otevírají hasičské bály.

A to je svoz odpadu je v obecních a městských rozpočtech skoro to nejmenší zlo. Letmým pohledem do rozpočtových dokumentů několika velkých měst zjistíme, že města vydávají neporovnatelně vyšší částky třeba na podporu „veřejné“ kultury, „veřejného“ (profi)sportu, přeshraniční družby s partnerskými městy a další  podobně podivné „veřejné“ projekty, než na dotování svozu odpadu.

Největším nebezpečím zvyšování plošných poplatků a autonomních daní (např. daň z nemovitosti) je právě uvolnění rukou starostům a zastupitelům, kteří jejich zvyšováním získávají více peněz a budou méně tlačeni k rozpočtové odpovědnosti. Naopak pouze liberalizace, vznik konkurenčních trhů se službami, které teď města monopolizují a upuštění od honby za „veřejným blahem“ povedou k lepšímu výsledku pro všechny!

Autor: Ivo Strejček | čtvrtek 5.5.2011 12:11 | karma článku: 45,07 | přečteno: 9631x
  • Další články autora

Ivo Strejček

JFK: 50 let poté

Přesně před padesáti lety, 22. 11. 1963, projížděla kolona amerického prezidenta Johna F. Kennedyho centrem Dallasu. Tisíce lidí, které stály to odpoledne v ulicích, přišly s nadšením byť jen na malý okamžik zahlédnout nejmladší hlavu státu v historii USA. Při průjezdu otevřené limuzíny s prezidentským párem po Dealey Plaza padly tři výstřely z kulovnice levicového extremisty. Amerika se za zvuku ticha zastavila.

22.11.2013 v 11:05 | Karma: 10,55 | Přečteno: 405x | Ekonomika

Ivo Strejček

Stroje berou práci. Rozbijme stroje!

Myslel jsem si, že po dlouhé předvolební kampani, která člověka již po několik týdnů bohatě zásobuje každodenní dávkou ekonomických bizarností, jsem už relativně netečný ke zprávám v českých médiích. Přecenil jsem ale sílu své vůle. Rozhovor ekonoma z CERGE-EI Filipa Pertolda „Na technologickou revoluci nejvíce doplácí střední třída“[1] publikovaném 23. 10. 2013 mne ale trochu zvedl ze židle.

23.10.2013 v 13:02 | Karma: 40,41 | Přečteno: 4955x | Ekonomika

Ivo Strejček

Česká státní socialistická banka

Období několika týdnů před každým volebním kláním je vždy pestré na spoustu bizarních návrhů, kterými se politické strany pokoušejí legální formou uplatit voliče, aby získaly jejich volební hlas.

10.9.2013 v 10:21 | Karma: 25,91 | Přečteno: 848x | Ekonomika

Ivo Strejček

Perverznost evropského práva

Dnes vynesl norský soud rozsudek nad masovým vrahem Breivikem. Za vraždu 77 lidí mu dal jen 21 let vězení. S tímto rozsudkem nelze polemizovat, ale je další výpovědí nejen o hluboké krizi evropského práva, ale evropské společnosti jako celku.

24.8.2012 v 11:31 | Karma: 34,54 | Přečteno: 2386x | Politika

Ivo Strejček

Zvyšování DPH považuji za pitomost! Jsem proto debil?

Dnes ráno jsem byl panem premiérem Nečasem nepřímo označen za debila. Na otázku Lidových novin, zda po odmítnutí návrhu na zvýšení DPH v Senátu stáhne tento návrh ze stolu, dle LN odpověděl:

17.8.2012 v 11:37 | Karma: 37,86 | Přečteno: 2339x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4604x
Student ekonomie na Národohospodářské fakultě VŠE a ředitel Institutu pro studium ekonomiky a politiky

(www.isep.cz, Facebook: http://www.facebook.com/isep.cz)

Seznam rubrik