Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bída českých univerzit

V České republice je akreditováno 73 vysokých škol. Z nich jsou 2 státní, 26 veřejných a 45 soukromých. Na každých 15 000 mladých lidí ve věku 19-26 let připadá jedna vysoká škola. Snad by po těchto informacích mohli někteří z nás zaplesat, že se z České republiky stává národ vzdělanců. Bojím se ale, že je tomu právě naopak. Vypadá to, že v českém terciárním školství je nejedna věc pořádně prohnilá.

Každoročně vydávaná srovnání českých středoškolských a vysokoškolských studentů s jejich vrstevníky z jiných zemí ukazují, že nemáme nad čím jásat. Zatímco se Češi umí poměrně dobře nabiflovat definice a rovnice, v psaném projevu a argumentaci nemáme šanci konkurovat anglosaským zemím. Je jen chabou útěchou, že „moderní“ evropské školství, reprezentované zejména francouzským multikulti-feministickým modelem, je na tom s „chytrostí“ svých studentů ještě o fous hůř. Trend našich výsledků je ale výrazně klesající a pokud se české školství velmi rychle nezreformuje, od pádu do bažiny nás nezachrání nic.

Podle nejnovějších dat OECD stojí jeden český vysokoškolák svoji univerzitu na nákladech asi 130 000 Kč ročně (agregované náklady všech VŠ děleno počtem studentů). Tedy pouhou čtvrtinu peněz, které vydávají v průměru americké univerzity (v drtivé většině financované ze školného) na svého studenta. „Drahé“ sice ne vždy znamená „lepší,“ ale v tomto případě není náhodou, že americké univerzity tvoří polovinu z první stovky nejoceňovanějších univerzit podle indexu AWRU. Nejlepší univerzita z kontinentální části EU je přitom až 39.

Jedním z důvodů, který stojí za tak dramatickým rozdílem mezi Evropou a USA, je podivná evropská úchylka rozbujelých sociálních práv. V evropském prostoru máme každý „sociální právo“ skoro na všechno a stát nám to musí bezplatně zajistit - ať už jde o zdravotnictví, školství, či financování kultury a sportu z „veřejných“ peněz (tedy z peněz ukradených z kapes daňových poplatníků).

Bez konkurence a zásadní změny financování se školství kupředu nepohneme. Poskytování vzdělání je na trhu obchodovatelná služba stejně jako návštěva kadeřníka. Investice do lidského kapitálu je tou nevýnosnější metodou uložení peněz. Jakmile se ale jen náznakem vláda otře o eventuální zavedení školného,  navíc v horizontu několika let, studenti se okamžitě oklepou ze své netečnosti a začnou hlasitě protestovat. Vládní návrhy na školné v řádech jednotek tisíc korun  za semestr jsou jen nepovedenou parodií na regulační zdravotnické poplatky. Výhody, které získávají studenti ze svého postavení vysoce převyšují částku potenciální platby. Proto předpokládám, že se i po zavedení takto měkké formy školného ve školství nezmění téměř nic a „socík“ bude pokračovat nerušeně dál.

Ze studentů se pomalu stává stádo bez názoru. Vše, co potřebujete ke zkouškám, najdete v učebnici. Hlubší znalost může být i na škodu. Spousta oborů stále pracuje se studijními materiály ještě z doby socialismu. Tlak od vyučujících na domácí prohlubování znalostí z přednášek je většinou slabý. K původním vědeckým zdrojům, ze kterých čerpají zahraniční učebnice se aktivní student v prvních pár letech studia moc nedostane. Ten neaktivní je většinou neuvidí nikdy. A jakmile je nějaká škola nebo fakulta progresivnější v metodách výuky a na své studenty náročnější, Akreditační komise ji dá s potěšením přes prsty.

Ústní zkoušky s ne vždy objektivním hodnocením jsou na mnoha českých vysokých školách stále standardem . Slečny, které už měsíce před dnem zkoušení dumají, jak moc krátkou sukni si vzít, se potom diví, že podle průzkumů jsou dvě třetiny z nich sexuálně „obtěžovány“. Naopak pánové jsou mnohdy kvůli nemožnosti vzít si minisukni u ústních zkoušek vlastně genderově diskriminováni, což překvapivě Ministerstvo školství vůbec neřeší.

Starý Hrozenkov, vesnice na Uherskohradišťsku s necelou devítistovkou obyvatel. I tady mají svou vysokou školu – pobočku soukromé Univerzity Jana Amose Komenského. Jak poté nazírat na mediální výroky profesorky Dvořákové, předsedkyně Akreditační komise, že je v České republice akreditováno příliš vysokých škol, což je podle ní ostudná praxe? Zloděj volá „chyťte zloděje“ a akreditační kartel funguje dál.

Magnetismus vyšších mezd táhne naprosto logicky vysokoškolské učitele k výuce na soukromých školách, kde to nezřídka chodí jako v supermarketu – student, platící si své vzdělání přímo, je v pozici zákazníka. Jeho učitel symetricky přijal pozici prodavače, který dělá vše pro to, aby zákazníka udržel šťastného a zákazník přišel utratit korunu i příští semestr.

Je tedy úplně normální, že někdy má vyučující, aby se v našem socialistickém školském systému vůbec uživil, dva nebo dokonce více úvazků na různých vysokých školách. Domnívám se ale, že jeho primární pracovní náplní by mělo být spíš „dělání vědy“ a předávání svých poznatků a metod studentům místo přejíždění po D5 mezi Plzní a Prahou. K tomu by napomohlo zavedení školného i na veřejných školách, které by si mezi sebou začali mnohem více konkurovat a vytvořily by podmínky pro vznik výborných center vědy i na našem území.

Podivná je inertnost studentů ve vztahu k systému vysokého školství, které se jich přitom tak zásadně dotýká. Jako by spoustě z nás nevadilo, že některé tituly nemají na trhu práce téměř žádnou cenu, hlavně, že na vizitce bude stát Bc. nebo Ing. Jako by mnohé z nás nezajímalo, že v mezinárodní konkurenci hrozivě zaostáváme a jsme moc pohodlní na to s tím něco dělat. Jako by hlavním parametrem vzdělání mělo být to, že musí být zadarmo. A když má být soukromé, tak hlavně rychlé a  bez námahy. Je přece v našem vlastním zájmu být na sebe náročnější a přísnější na kvalitu vzdělání, které dostáváme!

 

/Je možné, že se tímto textem budou cítit někteří studenti, vyučující, děkani či rektoři vysoký škol dotčeni, ba dokonce pobouřeni. Nemínil jsem jím nic zlého, generalizace byla ale mnohdy nutná. I v České republice existuje spousta dobrých vysokých škol a nespočet kvalitních vyučujících. Jen ale nejsou moc slyšet. A Vy, čtenáři, začněte přemýšlet, zda jsou Vaše daně použity účelně, nebo jen „krmíte“ určitou, blíže nespecifikovanou skupinu lidí (abych se někoho osobně nedotknul),  kteří si dělají za státní peníze byznys bez rizika./

Autor: Ivo Strejček | pátek 22.4.2011 9:11 | karma článku: 27,18 | přečteno: 2359x
  • Další články autora

Ivo Strejček

JFK: 50 let poté

Přesně před padesáti lety, 22. 11. 1963, projížděla kolona amerického prezidenta Johna F. Kennedyho centrem Dallasu. Tisíce lidí, které stály to odpoledne v ulicích, přišly s nadšením byť jen na malý okamžik zahlédnout nejmladší hlavu státu v historii USA. Při průjezdu otevřené limuzíny s prezidentským párem po Dealey Plaza padly tři výstřely z kulovnice levicového extremisty. Amerika se za zvuku ticha zastavila.

22.11.2013 v 11:05 | Karma: 10,55 | Přečteno: 405x | Ekonomika

Ivo Strejček

Stroje berou práci. Rozbijme stroje!

Myslel jsem si, že po dlouhé předvolební kampani, která člověka již po několik týdnů bohatě zásobuje každodenní dávkou ekonomických bizarností, jsem už relativně netečný ke zprávám v českých médiích. Přecenil jsem ale sílu své vůle. Rozhovor ekonoma z CERGE-EI Filipa Pertolda „Na technologickou revoluci nejvíce doplácí střední třída“[1] publikovaném 23. 10. 2013 mne ale trochu zvedl ze židle.

23.10.2013 v 13:02 | Karma: 40,41 | Přečteno: 4955x | Ekonomika

Ivo Strejček

Česká státní socialistická banka

Období několika týdnů před každým volebním kláním je vždy pestré na spoustu bizarních návrhů, kterými se politické strany pokoušejí legální formou uplatit voliče, aby získaly jejich volební hlas.

10.9.2013 v 10:21 | Karma: 25,91 | Přečteno: 848x | Ekonomika

Ivo Strejček

Perverznost evropského práva

Dnes vynesl norský soud rozsudek nad masovým vrahem Breivikem. Za vraždu 77 lidí mu dal jen 21 let vězení. S tímto rozsudkem nelze polemizovat, ale je další výpovědí nejen o hluboké krizi evropského práva, ale evropské společnosti jako celku.

24.8.2012 v 11:31 | Karma: 34,54 | Přečteno: 2386x | Politika

Ivo Strejček

Zvyšování DPH považuji za pitomost! Jsem proto debil?

Dnes ráno jsem byl panem premiérem Nečasem nepřímo označen za debila. Na otázku Lidových novin, zda po odmítnutí návrhu na zvýšení DPH v Senátu stáhne tento návrh ze stolu, dle LN odpověděl:

17.8.2012 v 11:37 | Karma: 37,86 | Přečteno: 2339x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4604x
Student ekonomie na Národohospodářské fakultě VŠE a ředitel Institutu pro studium ekonomiky a politiky

(www.isep.cz, Facebook: http://www.facebook.com/isep.cz)

Seznam rubrik