Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lékaři, to už by snad stačilo!

V posledních dnech a týdnech je česká společnost terorizována nátlakovou akcí “Děkujeme, odcházíme”. Tuto akci organizuje úzký okruh zejména nemocničních lékařů, sdružených kolem Lékařského odborového klubu. Myslím, že na 13 bodů, kterými ospravedlňují své kroky je zbytečné reagovat. Bylo by to pouze plýtvání časem čtenáře, protože každý alespoň trochu racionálně myslící jedinec musí na první pohled vidět díry v chatrné lékařské argumentaci.

Pozitivem ale je, že se konečně začalo zdravotnictví řešit na celospolečenské úrovni. Bohužel tato debata, jak je u nás zvykem, záhy sklouzla k řešení dílčích opatření a nepodstatných technikálií, jako kdo a jak bude vyvěšovat zakázky na web a který byrokrat nebo ministr bude podepisovat projekty za tu či onu částku. Selhání ministra Hegera z TOP09 při ústupcích odborářům je očividné. To hlavní, o co by nám mělo v této “kritické” situaci jít, nám stále uniká.

Akce “Děkujeme, odcházíme” je jedinečným impulzem a příležitostí pro zásadní reformu zdravotního systému v České republice jako celku. Za téměř 22 let od pádu totality se změnilo téměř vše, zdravotnictví ale ne. Ano, máme lepší technologie a špičkové odborníky ve svých oborech, půdorys systému nadále zůstává socialistický.

Dovoluji si navrhnou několik bodů, které odhalují příčiny současné krize a zároveň nabízejí vizi, jakou cestou by se mohla nová koncepce zdravotního systém ubírat.

  1. Zdraví není sociální právo, zdraví je statek. Každý má mít možnost o své zdraví co nejlépe pečovat, nikdo si ale nemůže nárokovat bezplatnou léčbu. (Na tomto místě by bylo dobré poznamenat, že povinné zdravotní pojištění v ČR nefunguje jako třeba pojistka na opravu okapu po tuhé zimě, ale jako regulérní daň, která je z podstaty neekvivalentní platbou).
  2. Nutností je vnesení tržního mechanismu a konkurence do zdravotnictví. Pokud si nebudou zdravotní pojišťovny, zdravotnická zařízení a personál na pracovištích konkurovat, nebude se zvyšovat efektivita a hospodárnost systému. Neplatí “co je drahé, to je dobré”.
  3. Lékaři, stěžující si na nízké platy, brečí na špatném hrobě. Neměli by chtít po státu vyšší platy, ale naopak nutit politiky ke změně regulačního rámce, kdy jejich platy budou určovány trhem práce. Nebo se snad právě toho lékaři bojí? Pokud se lékaři cítí nedostatečně oceněni vzhledem k “náročnosti povolání, potřebnému vzdělání a prestiži”, neměli si takové povolání vybírat. Kdykoli mají možnost přejít do jiné práce, ve které si, podle svého názoru, vydělají více. (Aby si potom nemuseli vylévat srdce britskému tisku, že i zedník si v ČR vydělá více, než studovaný lékař.)
  4. Musí dojít k zásadní změně plateb ve zdravotnictví. Jak je možné efektivně určovat ceny něčeho, co není obchodováno na trhu? Současný systém proplácení zdravotních úkonů je nehospodárný, nenutí lékaře k zlepšování služeb a zvyšování efektivity systému. Naopak, lékař je přímo motivován provádět co nejvíce co nejdražších vyšetření a úkonů, byť jsou mnohdy zbytečné a mohou pacientovi dokonce přinést zdravotní rizika.
  5. Českému zdravotnictví chybí manažerské řízení. Nikdo nenese za nic odpovědnost, ztráty se vždy nějak vykryjí z peněz daňových poplatníků. Je potřeba zavést efektivní řízení a jasně definovat odpovědnost jednotlivých manažerů, ale třeba i primářů a jednotlivých lékařů.
  6. Státní zdravotní pojištění, má-li vůbec existovat, nesmí plnit roli primárního zdroje peněz pro systém. Pouze soukromé pojištění motivuje zdravotní pojišťovny k vyšší efektivitě využívání prostředků. Zároveň bude v zájmu pojišťoven nabízet lepší programy preventivní péče a vyšší kvalitu služeb od smluvních lékařů. Pojištěnec v důsledku zaplatí méně za lepší službu.
  7. Musí dojít k demonopolizaci a decentralizaci odvětví. Stav, kdy pojišťovna VZP, která je státním monopolem, administruje téměř celý systém a přepouští finance z povinného zdravotního pojištění dalším subjektům je nadále neudržitelný. Pouze volný vstup na trh poskytovatelů pojištění a poskytovatelů péče za rovných podmínek pro všechny povede k hospodárnému nakládání s penězi pojištěnců.
  8. Je nutné zredukovat počet zdravotnických zařízení. Země naší velikosti si nemůže nadále dovolit nemocnici téměř v každém okresním městě. S redukcí počtu zařízení dojde nezbytně i k redukci zdravotnického personálu a lékařů. Právě k tomu je během doby “masového” podávání výpovědí nejlepší chvíle.

        Na závěr si dovolím ještě pár kacířských poznámek k lékařům, kteří se zapojili do nátlakové akce “Děkujeme, odcházíme”. Jako správní intelektuálové (tedy lidé, kteří umí číst, psát a cítí se neustále společností nedocenění pro svou jedinečnost) si přisvojují status celospolečenských morálních arbitrů, kteří mají  tu “správnou” pravdu. Při prosazování svých vlastních sobeckých zájmů se neostýchají brát si za rukojmí obyčejné lidi, kteří jsou v nouzi kvůli nemoci či zranění. Doufám, že jim takovou neúctu společnost spočítá a nenechá si příště od lékařských odborářů líbit všechno, co si zrovna zamanou!

        Autor: Ivo Strejček | pátek 21.1.2011 14:10 | karma článku: 47,77 | přečteno: 15719x
        • Další články autora

        Ivo Strejček

        JFK: 50 let poté

        Přesně před padesáti lety, 22. 11. 1963, projížděla kolona amerického prezidenta Johna F. Kennedyho centrem Dallasu. Tisíce lidí, které stály to odpoledne v ulicích, přišly s nadšením byť jen na malý okamžik zahlédnout nejmladší hlavu státu v historii USA. Při průjezdu otevřené limuzíny s prezidentským párem po Dealey Plaza padly tři výstřely z kulovnice levicového extremisty. Amerika se za zvuku ticha zastavila.

        22.11.2013 v 11:05 | Karma: 10,55 | Přečteno: 405x | Ekonomika

        Ivo Strejček

        Stroje berou práci. Rozbijme stroje!

        Myslel jsem si, že po dlouhé předvolební kampani, která člověka již po několik týdnů bohatě zásobuje každodenní dávkou ekonomických bizarností, jsem už relativně netečný ke zprávám v českých médiích. Přecenil jsem ale sílu své vůle. Rozhovor ekonoma z CERGE-EI Filipa Pertolda „Na technologickou revoluci nejvíce doplácí střední třída“[1] publikovaném 23. 10. 2013 mne ale trochu zvedl ze židle.

        23.10.2013 v 13:02 | Karma: 40,41 | Přečteno: 4955x | Ekonomika

        Ivo Strejček

        Česká státní socialistická banka

        Období několika týdnů před každým volebním kláním je vždy pestré na spoustu bizarních návrhů, kterými se politické strany pokoušejí legální formou uplatit voliče, aby získaly jejich volební hlas.

        10.9.2013 v 10:21 | Karma: 25,91 | Přečteno: 848x | Ekonomika

        Ivo Strejček

        Perverznost evropského práva

        Dnes vynesl norský soud rozsudek nad masovým vrahem Breivikem. Za vraždu 77 lidí mu dal jen 21 let vězení. S tímto rozsudkem nelze polemizovat, ale je další výpovědí nejen o hluboké krizi evropského práva, ale evropské společnosti jako celku.

        24.8.2012 v 11:31 | Karma: 34,54 | Přečteno: 2386x | Politika

        Ivo Strejček

        Zvyšování DPH považuji za pitomost! Jsem proto debil?

        Dnes ráno jsem byl panem premiérem Nečasem nepřímo označen za debila. Na otázku Lidových novin, zda po odmítnutí návrhu na zvýšení DPH v Senátu stáhne tento návrh ze stolu, dle LN odpověděl:

        17.8.2012 v 11:37 | Karma: 37,86 | Přečteno: 2339x | Ekonomika
        • Nejčtenější

        Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

        22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

        Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

        Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

        18. dubna 2024

        Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

        Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

        21. dubna 2024  16:37

        Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

        Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

        22. dubna 2024  10:27

        Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

        Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

        19. dubna 2024  15:44

        Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

        Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

        25. dubna 2024

        Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

        Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

        25. dubna 2024

        Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

        Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

        25. dubna 2024

        Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

        Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

        24. dubna 2024  22:47

        Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

        • Počet článků 34
        • Celková karma 0
        • Průměrná čtenost 4604x
        Student ekonomie na Národohospodářské fakultě VŠE a ředitel Institutu pro studium ekonomiky a politiky

        (www.isep.cz, Facebook: http://www.facebook.com/isep.cz)

        Seznam rubrik